Román na čtyři doby

15.03.2014 20:46

 

Dramatik Matteo Difumato (*1981, roz. jako Jiří Zygma) po své úspěšné povídkové prvotině "Život člověka" napsal v pouhých 16 letech tento jistě přinejmenším zajímavý román. Z osobních důvodů se jej však snažil nepublikovat a vydává jej až ve zralém věku 32 let.

Děj je zasazen do Anglie 30. let 20. stol., tedy doby hospodářské krize, a ústředním hrdinou je mladý chlapec Bob, který sdílí s romanopiscem autobiografické prvky. Trpí zřejmě padoucnicí (samu autorovi byla v r. 2002 diagnostikována paranoidní schizofrenie, která byla později vyvrácena a nahrazena "lehčí" poruchou, a opakovaně se také několikrát v psychiatrické léčebně zotavoval po několika pokusech o sebevraždu). Totožné prvky najdeme i v tématu nešťastné lásky a tragickém konci hlavního hrdiny.

Zajímavostí týkající se samotného vzniku románu je, že byl v letech 1997-1998 psán na elektrickém psacím stroji Olivetti. Byl přitom psán ve čtyřech sloupcích bez rozdělovacích znamének, čímž autor odkazuje k názvu, který má vyjadřovat jak roční období jaro, léto, podzim a zimu, tak i tempo celého taktu, který je základem téměř veškeré hudby a rytmu života. Formátování zachované v jednom jediném originálu bylo při přepisu knihy však nepoužitelné, a tak je v tomto vydání zachován alespoň styl písma, který se dnes již téměř nepoužívá.

Cena 179 Kč (e-kniha)

Objednávejte prostřednictvím zaslání objednávky na e-mail uniroma@seznam.cz.